Metrobord in Parijs

Straatmeubilair in Parijs


Bankjes, bushaltes en lantarenpalen.

Januari 2025
Bushalte in Parijs Bushalte in Parijs

Elke stad en elk land is herkenbaar aan zijn straatmeubilair. De bushaltes in Nederlands zien er anders uit dan in Parijs. Maar ook de straatverlichting en verkeerslichten, als ik films uit Amerika zie waar de verkeerslichten aan draden boven het midden van een kruising hangen is dat in Nederland toch mooier en beter geregeld. Bij het uitzoeken van foto’s voor deze blog werd het begrip straatmeubilair steeds ruimer en is het niet gebleven bij de bankjes, bushaltes en lantarenpalen.

bijzondere metro ingangen Metro ingangen in Art Nouveaustijl

Bekijk een foto van een metro ingang en in negen van de tien gevallen is gelijk duidelijk uit welke stad de foto komt. Zeker de ingangen van de Parijse metro zijn zeer herkenbaar door de in Art-nouveaustijl ontworpen constructies. Veel ingangen hebben vandaag de dag een simpele M of paal met de tekst Metro maar gelukkig zijn er nog genoeg is de uit 1900 door Hector Guimard in Art Nouveaustijl ontworpen ingangen.

bijzondere metro ingang eenvoudige metro ingang
metro ingang aan Place Collette metro ingang aan Place Collette

De meest bijzondere metro ingang die ik ben tegengekomen is wel bij de metrohalte Palais Royal Musée du Louvre aan Place Collette, tegenover het theater Comédie-Française aan de Rue Saint Honoré. De Franse hedendaagse kunstenaar Jean-Michel Othoniel is verantwoordelijk voor deze kleurrijke schoonheid die net als bij het originele ontwerp uit 1900 kunt en design samenbrengt.

straatverkoper bij Sacré- Cœur straatverkoper bij Sacré- Cœur

Horen de souvenirs straatverkopers tot het straatmeubilair? Officieel niet maar ik vind het wel heel erg bij Parijs horen. Zo’n 50 jaar geleden kwam ik voor het eerst in Parijs en toen werden er al souvenirs vanaf kleedjes verkocht. Als er politie aankwam werden snel de vier punten van het kleedje bij elkaar gepakt en weg waren alle verkopers. Als deze illegale handel na 50 jaar nog steeds plaats vindt hoort het wat mij betreft tot het straatmeubilair.

straatverkoop hoort ook bij het staartbeeld van Parijs straatverkoop hoort ook bij het staartbeeld van Parijs
Lantarenpaal bijna verslonden door klimop Lantarenpaal bijna verslonden door klimop

In de titel van deze blog staat het al vermeld, lantarenpalen. Deze klassiek aandoende verlichting is overal in Parijs terug te vinden. Met enkele lampen zoals op de foto’s maar ook met twee of drie kelken. Ik vind het blij het straatbeeld passen, zeker in oude steden horen geen moderne lantarens die misschien efficiënter en energiezuiniger zijn maar vaak ook karakterloos zonder enige uitstaling en afbreuk doen aan de bouwstijl van een oude stad.

lantarenpalen bij het Louvre Lantarenpalen bij het Louvre
lantarenpalen bij het Louvre Lantarenpalen bij het Louvre met vijf kelken
lantarenpalen bij het Louvre Lantarenpalen bij het Louvre
lantarenpalen Rue Lutece Lantarenpalen voor Prefecture de Police aan de Rue de Lutece
Parijs met zijn terrasjes In Parijs zijn de stoepen nooit te smal voor een terras.

Terrasjes heb je in Parijs in alle soorten en vooral maten. Er is in Parijs geen stoep te klein dat er geen terras op past. Deze restauranthouder is wel heel creatief geweest door het hoogte verschil tussen stoep en weg met een zaag op te lossen zodat er toch 12 stoeltjes meer geplaatst konden worden.

Parijs met zijn terrasjes Terrasjes in Parijs.

Hoe aanlokkelijk een terras er ook uit kan zien de prijslijsten hangen er niet voor niets. Bij Brasserie Creperie is het bijvoorbeeld niet ongebruikelijk dat een niets vermoedende toerist bij het afrekenen de overtuiging heeft dat hij ook het tafeltje met stoelen heeft gekocht en zich afvraagt hoe dit mee te nemen. Een blik op de prijslijst, croque monsieur € 12,90 (gewoon een tostie). Kan het nog gekker? Ja hoor, zelf ben ik neergestreken op het terrasje van Chez Ribe, vlak bij de Eifeltoren. Twee cola zero en een omelet. Toen ik om de rekening vroeg en ik met mijn telefoon betaalde werd netjes gevraagd of er 10% fooi bij mocht. De omelet was lekker dus waarom niet, maar bijna € 40,- voor twee cola en een omelet is toch wel heel bijzonder.

Amsterdamertje van Parijs Amsterdamertje van Parijs.

Menig automobilist heeft een hekel aan de overal geplaatste Amsterdammertjes. En elke stad heeft zo zijn eigen variant hierop. In Amsterdam met de drie kruizen en in Den Haag met een Ooievaar. Parijs houdt het simpel met gewoon een betonnen paal die waarschijnlijk meer garantie geeft op schade bij het negeren van de juiste rij strook. Dat dit niet altijd goed gaat blijkt uit het scheven paaltje.

antiparkeerpaaltjes antiparkeerpaaltjes.
leenfietsen Leenfietsen.

Ook in Parijs zijn de leenfietsen niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Zeer begrijpelijk omdat het verkeer zeker in de stipts zo druk is dat er geen doorkomen aan is. Tot tweemaal toe wou ik met de bus terug naar het hotel en stond het zo lang vast dat iedereen al was uitgestapt en ik ook maar besloot om toch maar de metro te pakken.

leenfietsen Leenfietsen.
Scroll to Top