Blauwkeelneushoornvogel

foto gemaakt in Blijdorp Rotterdam 08-07-2025
Blauwkeelneushoornvogel Ceratogymna atrata
De Blauwkeelneushoornvogel (Ceratogymna atrata) is een opvallende verschijning in de Afrikaanse regenwouden, bekend om zijn unieke snavel en luide roep. Deze grote vogel, die wel 70-80 cm lang kan worden, kenmerkt zich door een overwegend zwart verenkleed met een glanzende, blauwzwarte tint over het lichaam en de vleugels. Het meest in het oog springend is de grote, ivoorkleurige of bleekgele helm op de bovensnavel, die bij het mannetje groter en prominenter is dan bij het vrouwtje. De naam "Blauwkeel" verwijst naar de onbevederde, felblauwe huid rond de keel en wangen, een kenmerk dat bij beide geslachten aanwezig is, maar intenser van kleur kan zijn bij volwassen mannen.
De Blauwkeelneushoornvogel is wijdverspreid in West- en Centraal-Afrika. Zijn verspreidingsgebied strekt zich uit van Sierra Leone in het westen tot Oeganda in het oosten, en zuidelijk tot Angola. Landen waar deze soort voorkomt zijn onder andere Ivoorkust, Ghana, Nigeria, Kameroen, Gabon, Congo-Brazzaville, Democratische Republiek Congo en de Centraal-Afrikaanse Republiek.
Verwarring met andere neushoornvogels is mogelijk, vooral met de Zwartneushoornvogel (Ceratogymna cylindrica). Het belangrijkste verschil zit in de keel en de helm. De Zwartneushoornvogel heeft een witte keel en een slankere, minder opvallende helm die vaak donkerder van kleur is. De Blauwkeelneushoornvogel onderscheidt zich duidelijk door zijn kenmerkende blauwe keelhuid. Qua bedreigingsniveau staat de Blauwkeelneushoornvogel momenteel geclassificeerd als 'Niet Bedreigd' (Least Concern) op de Rode Lijst van de IUCN. Desondanks vormen ontbossing en jacht voor vlees en traditionele doeleinden lokale bedreigingen voor de populaties. De bescherming van zijn leefgebied is essentieel voor het voortbestaan van deze indrukwekkende vogel.
Deze soort heb ik het laatst in Blijdorp gezien en gefotografeerd op 08-07-2025.
Deze soort heb ik gezien in | Blijdorp