Bosrendier

foto gemaakt in Blijdorp Rotterdam 08-07-2025
Bosrendier Rangifer tarandus fennicus
De bosrendier (Rangifer tarandus fennicus) is een ondersoort van het rendier die zich heeft aangepast aan bosrijke omgevingen. Deze imposante dieren bewonen voornamelijk de boreale bossen van Noord-Europa en Noord-Azië. Ze komen specifiek voor in delen van Finland en Rusland, met name in Karelië, en enkele kleine populaties zijn te vinden in Noorwegen. Historisch gezien was hun verspreidingsgebied veel groter, maar habitatverlies en jacht hebben dit aanzienlijk beperkt.
Qua herkenbaarheid onderscheidt de bosrendier zich door zijn robuustere bouw en langere poten vergeleken met andere rendierondersoorten, zoals het toendrariendier. Ze hebben een donkerdere, bruingrijze vacht die hen helpt camoufleren in hun bosrijke habitat. De geweien van zowel mannetjes als vrouwtjes zijn over het algemeen meer vertakt en minder breed uitlopend dan die van toendrariendieren, wat ook een aanpassing is aan het bewegen door dichte bossen. Een ander subtiel verschil is de minder uitgesproken neus vergeleken met sommige poolrendieren.
Het belangrijkste verschil met de gedomesticeerde rendieren zit in hun wilde karakter en hun voorkeur voor oudere, ongestoorde bossen, terwijl gedomesticeerde rendieren meer te vinden zijn in openere landschappen en vaak grazen in meer open toendra-achtige gebieden. Hoewel ze uiterlijk overeenkomsten vertonen, is hun gedrag en ecologie duidelijk verschillend.
De bosrendier wordt geclassificeerd als kwetsbaar op de IUCN Rode Lijst. De grootste bedreigingen zijn fragmentatie van hun leefgebied door bosbouw en infrastructuurontwikkeling, stroperij, verstoring door menselijke activiteiten en predatie. Klimaatverandering speelt ook een rol, doordat het de beschikbaarheid van voedselbronnen en de kwaliteit van hun leefgebied beïnvloedt. Beschermingsinspanningen richten zich op het behoud van hun boshabitat en het tegengaan van stroperij.
Deze soort heb ik het laatst in Blijdorp gezien en gefotografeerd op 08-07-2025.
Deze soort heb ik gezien in | Artis | Blijdorp