Breedbekscharrelaar

Breedbekscharrelaar
foto gemaakt in Vogelpark Walsrode Duitsland 15-05-2022

Breedbekscharrelaar

Eurystomus glaucurus

De Breedbekscharrelaar (Eurystomusorientalis) is een opvallende vogel die voornamelijk in tropische en subtropische gebieden van Azië en Australië voorkomt. Zijn naam dankt hij aan zijn opvallend brede, helderrode snavel, die uitermate geschikt is voor het vangen van insecten in de vlucht.

De Breedbekscharrelaar is wijdverspreid en te vinden in landen als India, Sri Lanka, Zuidoost-Azië (waaronder Thailand, Maleisië, Indonesië en de Filipijnen), China, Japan, Papoea-Nieuw-Guinea en Australië. De populaties in de gematigde streken van Azië zijn trekvogels die overwinteren in warmere gebieden.

Deze middelgrote vogel (ongeveer 30 cm) heeft een gedrongen bouw met relatief korte poten. Het verenkleed is overwegend donkerblauw tot paarszwart met een opvallende helderrode snavel en rode poten. In vlucht zijn lichte vlekken op de ondervleugels te zien. Juvenielen zijn doffer van kleur en hebben een minder felrode snavel.

De Breedbekscharrelaar is vrij uniek in zijn uiterlijk. Verwarring zou eventueel kunnen ontstaan met andere scharrelaars zoals de Indische Scharrelaar (Coraciasbenghalensis), maar deze heeft een slankere snavel, meer blauwe tinten en een opvallend patroon op de vleugels. De brede, rode snavel van de Breedbekscharrelaar is een duidelijk onderscheidend kenmerk.

De Breedbekscharrelaar wordt door de IUCN geclassificeerd als "Niet Bedreigd" (LeastConcern). De populatie lijkt stabiel en de soort heeft een groot verspreidingsgebied. Lokaal kan habitatverlies echter een bedreiging vormen, met name door ontbossing.


Deze soort heb ik het laatst in Vogelpark Walsrode gezien en gefotografeerd op 15-05-2022.

Deze soort heb ik gezien in | Vogelpark Walsrode


stap terug | terug naar overzicht