Chinese muntjaks

Chinese muntjaks
foto gemaakt in Ouwehands Dierenpark Rhenen 06-11-2017

Chinese muntjaks

Muntiacus reevesi

De Chinese muntjak (Muntiacus reevesi) is een kleine hertachtige, oorspronkelijk afkomstig uit China en Taiwan. In Europa is de Chinese muntjak echter een invasieve exoot, vooral in het Verenigd Koninkrijk, Belgiƫ en Nederland, waar populaties zijn ontstaan door ontsnappingen en uitzettingen.

Muntjaks zijn de kleinste hertachtigen in onze streken, met een schouderhoogte van ongeveer 40-50 cm en een gewicht tot 18 kg. Hun vacht is kastanjebruin tot roodbruin, met een gelige of wittige buik en wit aan de kin. Mannetjes hebben korte, naar achteren gerichte geweien en opvallende, scherpe slagtanden die uit hun bek steken. Ze worden ook wel 'blafherten' genoemd vanwege hun kenmerkende blaffende geluid, vooral bij gevaar.
De Chinese muntjak kan verward worden met de inheemse ree. De muntjak is echter aanzienlijk kleiner en heeft een meer gedrongen, varkensachtig uiterlijk met een gekromde rug. In tegenstelling tot de ree heeft de muntjak geen witte "spiegel" (bleke vlek) op het achterwerk die zichtbaar is als de staart laag is, en de mannetjes hebben de eerder genoemde slagtanden.

Wereldwijd is de Chinese muntjak volgens de IUCN geclassificeerd als 'Niet bedreigd' (Least Concern). In Europa wordt de soort echter beschouwd als een invasieve exoot. Dit betekent dat ze een bedreiging vormen voor lokale ecosystemen, onder andere door concurrentie met inheemse soorten zoals de ree en schade aan bosverjonging en bodemflora. Om deze reden worden in Europa maatregelen getroffen om de verspreiding te beperken en populaties te beheren.


Deze soort heb ik het laatst in Ouwehands gezien en gefotografeerd op 29-06-2023.
Deze soort is ook bekend onder de naam(en) Muntjakherten | Blafhert | Chinese muntjak

Deze soort heb ik gezien in | Burgers Zoo | Hoenderdaell | Ouwehands | Zoo Duisburg


stap terug | terug naar overzicht