Agapornis Fischeri blauw

foto gemaakt in Faunapark Flakkee 29-03-2023
Agapornis Fischeri blauw Agapornis
De Agapornis fischeri blauw is een populaire kleurmutatie van de Fischeri dwergpapegaai. Van oorsprong komt de wilde Agapornis fischeri voor in een relatief klein gebied ten zuiden en zuidoosten van het Victoriameer in Oost-Afrika, voornamelijk in Noord-Tanzania. Ze leven in graslanden met verspreide bosjes en savannes.
De blauwe Agapornis fischeri is goed herkenbaar aan zijn helderblauwe rug, staart en borst, met een witte nek, lichtgrijze kop en een lichtroze snavel. De wildkleur (groen) heeft een olijfgroene kop, oranjerode wangen en keel die overgaat in geel op de borst, en een helderrode snavel. Een opvallend kenmerk van de Fischeri, en dus ook de blauwe mutatie, is de duidelijke witte, onbevederde oogring. Jonge vogels zijn vaak matter van kleur en hebben bruine markeringen aan de basis van hun snavel die later verdwijnen.
Vergeleken met vergelijkbare soorten zoals de Nyasa-agapornis (Agapornis lilianae) en de zwartmaskeragapornis (Agapornis personatus), onderscheidt de Fischeri zich door zijn specifieke koptekening en witte oogring. De Nyasa-agapornis kan er sterk op lijken, maar heeft vaak een zalmroze tot oranjerode kop. De zwartmaskeragapornis heeft, zoals de naam al aangeeft, een zwart masker. In gevangenschap komen ook hybriden voor tussen Fischeri's en zwartmaskeragapornissen.
De wilde Agapornis fischeri heeft de IUCN-status "Gevoelig" (Near Threatened). De populatie is matig afnemend. Belangrijkste bedreigingen zijn stroperij voor de vogelhandel in de jaren '80 en '90 (meer dan 500.000 gevangen), hybridisatie met andere soorten in het wild, en habitatverlies. Het behoud van de raszuivere wildvorm is daarom van groot belang.
Deze soort heb ik het laatst in Faunapark Flakkee gezien en gefotografeerd op 29-03-2023.
Deze soort is ook bekend onder de naam(en) Dwergpapegaai
Deze soort heb ik gezien in | Faunapark Flakkee