Elandantilope

Elandantilope
foto gemaakt in Beekse Bergen Hilvarenbeek 07-06-2018

Elandantilope

Taurotragus oryx

De elandantilope (Taurotragus oryx) is de grootste antilopesoort ter wereld en komt voor in een groot deel van oostelijk en zuidelijk Afrika. Landen waar je ze kunt vinden zijn onder andere Kenia, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, Zuid-Afrika, Botswana en Namibië. Ze leven voornamelijk op savannes, graslanden en open bossen.

Deze indrukwekkende dieren zijn te herkennen aan hun forse postuur, variërend van geelbruin tot grijsbruin van kleur. Oudere mannetjes krijgen vaak een blauwgrijze tint. Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben spiraalvormige hoorns, die bij de mannetjes dikker en langer zijn. Een opvallend kenmerk van mannelijke elandantilopen is de dikke nek en een opvallende keelkwab. Sommige individuen hebben dunne, witte strepen op de flanken, hoewel deze minder prominent zijn dan bij bijvoorbeeld de grote koedoe.
De elandantilope wordt vaak verward met de reuzenelandantilope (Taurotragus derbianus), die echter in West- en Centraal-Afrika voorkomt en een nog grotere gestalte heeft. Een duidelijk verschil is de aanwezigheid van meer uitgesproken witte strepen bij de reuzenelandantilope.

De IUCN Rode Lijst classificeert de elandantilope als "Niet bedreigd" (Least Concern), wat betekent dat de populatie stabiel is en wijdverspreid. Er zijn naar schatting zo'n 136.000 elandantilopen in het wild.


Deze soort heb ik het laatst in Beekse Bergen gezien en gefotografeerd op 07-06-2018.

Deze soort heb ik gezien in | Beekse Bergen


stap terug | terug naar overzicht