Franjeaap

Franjeaap
foto gemaakt in Zoo Antwerpen België 25-03-2019

Franjeaap

Colobini

De franjeaap, ook bekend als colobus of guereza, is een primaat die voornamelijk in de bossen van Afrika leeft. Ze komen voor in een breed gebied, van West-Afrika (bijvoorbeeld Guinee-Bissau, Ivoorkust) tot Oost-Afrika (Nigeria, Kenia, Oeganda, Ethiopië en Tanzania). Ze zijn voornamelijk boom bewoners en wagen zich zelden op de grond.

De herkenbaarheid van de franjeaap ligt in zijn opvallende uiterlijk: een overwegend zwarte vacht met lange, witte franjes langs de flanken en een lange, witte staartpluim. Hun kop is relatief klein en vierkant. Een opvallend kenmerk is de rudimentaire of afwezige duim, een aanpassing aan hun leven in de bomen. Dit onderscheidt ze van veel andere apensoorten die wel een goed ontwikkelde duim hebben. Ze zijn gespecialiseerd in het eten van bladeren, wat mogelijk is dankzij een gespecialiseerde maag met micro-organismen die cellulose kunnen afbreken.

Wat betreft het bedreigingsniveau: de status varieert per soort en populatie. De Oostelijke franjeaap wordt over het algemeen als "niet bedreigd" beschouwd, hoewel lokale populaties, met name in Ethiopië, te lijden hebben onder jacht en habitatverlies door houtkap. Andere ondersoorten, zoals de West-Afrikaanse rode franjeaap, zijn wel "bedreigd". Over het algemeen vormen ontbossing en jacht voor vlees en vacht de grootste bedreigingen voor franjeapen.


Deze soort heb ik het laatst in Zoo Antwerpen gezien en gefotografeerd op 25-03-2019.
Deze soort is ook bekend onder de naam(en) colobusaap

Deze soort heb ik gezien in | Beekse Bergen | Zoo Antwerpen


stap terug | terug naar overzicht