Eksterklauwier

foto gemaakt in Vogelpark Walsrode Duitsland 15-05-2022
Eksterklauwier Lanius melanoleucus
De Eksterklauwier (Lanius melanoleucus), ook wel bekend als de Afrikaanse langstaartklauwier, is een opvallende zangvogel die voornamelijk voorkomt in oostelijk en zuidelijk Afrika. Het verspreidingsgebied omvat landen zoals Angola, Botswana, Eswatini, Kenia, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika, Tanzania, Zambia en Zimbabwe. De vogel bewoont diverse halfopen landschappen, waaronder droge savannes met acacia's, riviergeleidende bossen en zelfs stadsparken en buitenwijken. Aride gebieden worden vermeden.
Deze klauwier is makkelijk te herkennen aan zijn zwart-witte verenkleed, dat doet denken aan een ekster. Kenmerkend is ook de relatief lange staart. Zoals alle klauwieren heeft de Eksterklauwier een haaksnavel, krachtige poten en scherpe nagels, waarmee hij jaagt op insecten, hagedissen en kleine vogels. Prooien worden vaak aan doorns of prikkeldraad gespietst als voedselvoorraad, een uniek gedrag onder zangvogels.
Verwarring met andere klauwiersoorten is mogelijk, maar de Eksterklauwier onderscheidt zich door zijn specifieke zwart-witte patroon en langere staart. Andere klauwiersoorten hebben vaak meer grijstinten of andere kleurpatronen.
Volgens de Rode Lijst van de IUCN wordt de Eksterklauwier geclassificeerd als 'niet bedreigd'. Hoewel de populatiegrootte niet exact is gekwantificeerd, heeft de soort een groot verspreidingsgebied en is plaatselijk nog algemeen. Er zijn aanwijzingen dat de aantallen lokaal kunnen afnemen, maar de algehele trend is niet zorgwekkend genoeg voor een hogere bedreigingsstatus.
Deze soort heb ik het laatst in Vogelpark Walsrode gezien en gefotografeerd op 15-05-2022.
Deze soort heb ik gezien in | Vogelpark Walsrode