Ekstergaai

Ekstergaai
foto gemaakt in Blijdorp Rotterdam 27-01-2018

Ekstergaai

Calocitta formosa

De Ekstergaai (Calocitta formosa) is een opvallende verschijning binnen de kraaiachtigen, bekend om zijn lange staart en levendige kleuren. Deze vogel is voornamelijk te vinden in Midden-Amerika, met een verspreidingsgebied dat zich uitstrekt van het zuiden van Mexico, door Guatemala, El Salvador, Honduras en Nicaragua, tot in het noorden van Costa Rica. Ze bewonen doorgaans droge en semi-vochtige bossen, open bosland en koffieplantages.

Wat de herkenbaarheid betreft, is de Ekstergaai onmiskenbaar door zijn lange, blauwe staart met zwarte dwarsbanden, en een voornamelijk blauw lichaam. De kop is wit met een zwarte band die door het oog loopt, en een opvallende zwarte kruin. De buik is lichter blauw tot witachtig. Verwarring met andere soorten is onwaarschijnlijk vanwege zijn unieke combinatie van kleuren en staartlengte. Er zijn geen direct vergelijkbare soorten in zijn leefgebied die voor verwarring zouden kunnen zorgen.

Momenteel wordt de Ekstergaai geclassificeerd als 'Niet Bedreigd' (Least Concern) door de IUCN. De populatie lijkt stabiel en er zijn geen aanwijzingen voor significante afnames die de soort in gevaar zouden brengen. Lokale bedreigingen zoals ontbossing kunnen invloed hebben op specifieke populaties, maar op grotere schaal vormt dit geen directe bedreiging voor het voortbestaan van de soort.


Deze soort heb ik het laatst in Blijdorp gezien en gefotografeerd op 27-01-2018.

Deze soort heb ik gezien in | Blijdorp


stap terug | terug naar overzicht