Dubbelhoornige neushoornvogel

foto gemaakt in Blijdorp Rotterdam 03-05-2019
Dubbelhoornige neushoornvogel Buceros bicornis
De dubbelhoornige neushoornvogel (Buceros bicornis) is een van de grootste en meest iconische neushoornvogels, bekend om zijn indrukwekkende uiterlijk.
Deze vogel is onmiskenbaar door zijn forse formaat (tot wel 150 cm lang met een spanwijdte van vergelijkbare grootte) en de opvallende "dubbele hoorn" bovenop zijn grote, gebogen snavel. De snavel en hoorn zijn vaak geel-zwart gekleurd. Het verenkleed is voornamelijk zwart, met witte delen op de vleugels en een witte staart met een brede zwarte band. Het mannetje heeft een rode iris, terwijl het vrouwtje een witte iris en een rode band rond de ogen heeft.
De dubbelhoornige neushoornvogel komt voor in de regenwouden van Zuid- en Zuidoost-Azië. Landen waar hij te vinden is, zijn onder andere India, Nepal, Bhutan, Bangladesh, China, Myanmar, Thailand, Laos, Cambodja, Maleisië en Indonesië. Ze zijn sterk afhankelijk van ongerept regenwoud met grote, oude bomen voor hun nestplaatsen.
Binnen de familie van neushoornvogels zijn er veel soorten met opvallende snavels en helmen. De dubbelhoornige neushoornvogel onderscheidt zich echter door zijn specifieke "dubbele" structuur op de snavel en zijn aanzienlijke grootte. Kleinere neushoornvogels worden vaak "tokken" genoemd. Hoornraven, hoewel ze tot dezelfde orde behoren, zijn grondbewoners en verschillen duidelijk van uiterlijk.
Helaas is de dubbelhoornige neushoornvogel geclassificeerd als "Kwetsbaar" (Vulnerable) op de Rode Lijst van de IUCN. De grootste bedreigingen zijn habitatverlies door ontbossing (voor landbouw en houtkap) en stroperij, aangezien de indrukwekkende snavel een gewild jachttrofee is. De populatie wordt geschat op 13.000-27.000 volwassen vogels.
Deze soort heb ik het laatst in Blijdorp gezien en gefotografeerd op 31-01-2025.
Deze soort heb ik gezien in | Avifauna | Blijdorp | Ouwehands