Dromedaris

Dromedaris
foto gemaakt in Beekse Bergen Hilvarenbeek 15-05-2025

Dromedaris

Camelus dromedarius

De dromedaris (Camelus dromedarius) is een eenbultige kameel die vooral voorkomt in de aride en semi-aride gebieden van Noord- en Oost-Afrika, het Arabisch schiereiland, het Midden-Oosten en delen van Zuidwest-Azië tot Noord-India. Er is ook een verwilderde populatie in Australië. De dromedaris is in het wild uitgestorven; de huidige populaties zijn gedomesticeerd en worden veelvuldig gebruikt als last- en rijdier, ook wel 'schip van de woestijn' genoemd, vanwege hun uithoudingsvermogen en aanpassingsvermogen aan extreme hitte en droogte.

Het meest opvallende kenmerk is de enkele bult op de rug, in tegenstelling tot de twee bulten van de Bactrische kameel (Camelus bactrianus). Dromedarissen zijn over het algemeen slanker gebouwd, hebben langere poten en korter haar dan de tweebultige kameel. Ze kunnen tot wel 700 kilo wegen. De bult van de dromedaris dient als opslagplaats voor vet, dat bij gebrek aan voedsel wordt omgezet in energie en water. De vacht is meestal zandkleurig of karamelkleurig.

Wat het bedreigingsniveau betreft, wordt de dromedaris door de IUCN (Internationale Unie voor Natuurbehoud) niet als bedreigd beschouwd, gezien de grote en wijdverspreide gedomesticeerde populatie.


Deze soort heb ik het laatst in Beekse Bergen gezien en gefotografeerd op 15-05-2025.
Deze soort is ook bekend onder de naam(en) eenbultige kameel

Deze soort heb ik gezien in | Beekse Bergen | Pairi Daiza


stap terug | terug naar overzicht