Capibara

Capibara
foto gemaakt in Artis Amsterdam 14-11-2022

Capibara

Hydrochoerus hydrochaeris

De capibara (Hydrochoerus hydrochaeris) is het grootste knaagdier ter wereld en komt voor in grote delen van Zuid-Amerika, waaronder landen als Brazilië, Venezuela, Colombia, Argentinië, Paraguay en Bolivia. Ze leven vooral in waterrijke gebieden zoals moerassen, rivieroevers en wetlands, waar ze gemakkelijk toegang hebben tot water om af te koelen en te ontsnappen aan roofdieren.

Capibara’s zijn te herkennen aan hun stevige, tonvormige lichaam, korte poten, en roodbruine tot grijsbruine vacht. Ze hebben een stompe snuit, kleine oren en ogen die hoog op de kop staan, wat handig is tijdens het zwemmen. Ze lijken enigszins op reusachtige cavia’s, wat niet vreemd is, want ze zijn nauw verwant. Andere verwante soorten, zoals de rotscavia of de agouti, zijn aanzienlijk kleiner en hebben een slanker lichaam.
Capibara’s leven in groepen en zijn sociale dieren. Ze zijn half-aquatisch en uitstekende zwemmers, en kunnen zelfs langere tijd onder water blijven.

Volgens de IUCN wordt de capibara als “niet bedreigd” beschouwd. Dankzij hun brede verspreiding, aanpassingsvermogen en het feit dat ze soms zelfs in landbouwgebieden voorkomen, blijft hun populatie redelijk stabiel. In sommige regio’s worden ze echter bejaagd voor vlees en huid, of beschouwd als landbouwplagen.


Deze soort heb ik het laatst in Artis gezien en gefotografeerd op 14-11-2022.
Deze soort is ook bekend onder de naam(en) Waterzwijn | Capybara

Deze soort heb ik gezien in | Apenheul | Artis | Burgers Zoo | Faunapark Flakkee


stap terug | terug naar overzicht