Egyptische landschildpad

foto gemaakt in Blijdorp Rotterdam 22-04-2025
Egyptische landschildpad Testudo kleinmanni
De Egyptische landschildpad (Testudo kleinmanni) is een van de kleinste landschildpadden ter wereld en wordt maximaal zo'n 15 centimeter lang. Deze soort komt van nature voor in een smalle kuststrook van Libië en Egypte en een gebied landinwaarts in de Negev-woestijn in Israël. Het leefgebied bestaat voornamelijk uit semi-woestijn en zandduinen.
Je kunt de Egyptische landschildpad herkennen aan zijn licht geelgroene rugpantser met een smalle zwartachtige rand op ieder schild. Het buikpantser heeft vaak donkere driehoekige vlekken. De kop en poten zijn lichter van kleur, neigend naar geel of rood. Exemplaren die in woestijnachtige gebieden leven, zijn over het algemeen lichter van kleur dan die in meer begroeide, vochtigere streken. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de grotere Griekse landschildpad (Testudo hermanni), die een ronder schild heeft en vaak in Zuid-Europa en de Balkan voorkomt, is de Egyptische landschildpad duidelijk kleiner en heeft specifieke kenmerken in zijn schildpatroon.
De Egyptische landschildpad is dagactief en schuw. Het voedsel bestaat uitsluitend uit planten zoals grassen en kruiden. In de zomer, bij extreme hitte, kent de soort een rustperiode. De actieve periode ligt voornamelijk in de herfst, winter en het voorjaar. Helaas is de populatie van de Egyptische landschildpad sterk afgenomen. De soort wordt als ernstig bedreigd beschouwd door de IUCN Rode Lijst, voornamelijk door habitatvernietiging en illegale handel. Hij staat op CITES Appendix I, wat betekent dat internationale handel strikt verboden is.
Deze soort heb ik het laatst in Blijdorp gezien en gefotografeerd op 08-07-2025.
Deze soort heb ik gezien in | Blijdorp