Bonte Vari

foto gemaakt in Pairi Daiza Belgiƫ 18-04-2018
Bonte Vari Varecia variegata
De Bonte Vari (Varecia variegata) is een van de grootste nog levende maki's, endemisch (komt alleen voor) op Madagaskar. Ze leven in de subtropische regenwouden aan de oostkust van het eiland, met name in het noorden en noordoosten.
Deze lemur is opvallend door zijn zwart-witte vachtpatroon, waarbij de verhouding tussen zwart en wit per regio kan verschillen. Ze hebben vaak een overwegend zwarte staart, witte kraag en poten. Volwassen vari's kunnen 43 tot 60 centimeter lang worden.
De Bonte Vari wordt vaak verward met de Rode Vari (Varecia rubra). Het belangrijkste verschil zit in de kleur: de Rode Vari heeft een kenmerkende roodbruine vacht. Hun leefgebieden zijn gescheiden door rivieren, hoewel kruisingen soms voorkomen aan de randen van hun verspreidingsgebieden.
De Bonte Vari heeft de status 'kritiek' (Critically Endangered) op de Rode Lijst van de IUCN. De grootste bedreiging is het verlies en de versnippering van hun leefgebied door ontbossing voor landbouw en houtkap. Vari's spelen een cruciale rol in het ecosysteem als bestuivers en zaadverspreiders van veel inheemse planten. Het aantal vari's in het wild is tussen 1993 en 2014 met maar liefst 80 procent gedaald.
Deze soort heb ik het laatst in Pairi Daiza gezien en gefotografeerd op 18-04-2018.
Deze soort is ook bekend onder de naam(en) Vari | Zwart-witte vari
Deze soort heb ik gezien in | Apenheul | Pairi Daiza | Zoo Duisburg