Europese moerasschildpad

foto gemaakt in Artis Amsterdam 14-04-2025
Europese moerasschildpad Emys orbicularis
De Europese moerasschildpad (Emys orbicularis) is een middelgrote schildpad met een schildlengte tot ruim 20 cm, hoewel uitschieters tot 30 cm voorkomen. Het schild is meestal zwart, grijzig of bruinig met een patroon van lichte, vaak gelige vlekjes of streepjes. De kop en nek zijn opvallend geel gespikkeld. De buikzijde is geel met variabele grijze tot zwarte tekening. Ze leven voornamelijk in stilstaande of langzaam stromende wateren met veel begroeiing en modderige bodems.
Deze soort komt voor in grote delen van Centraal- en Zuid-Europa, Noord-Afrika en tot in Azië. In Nederland en België is de soort niet inheems en waarnemingen betreffen vaak uitgezette of ontsnapte exemplaren, of dieren die via rivieren zoals de Maas vanuit Frankrijk meedrijven. Ooit kwam de moerasschildpad wel inheems voor in Nederland, tot in de 9e eeuw.
Vergeleken met andere in Europa voorkomende schildpadden is de Europese moerasschildpad te onderscheiden door zijn semi-aquatische levenswijze en het gladde schild met de karakteristieke gele spikkels. Landschildpadden hebben een veel boller schild en leven uitsluitend op het land. Exotische waterschildpadden, zoals de roodwangschildpad, hebben vaak opvallende vlekken op de kop en zijn vaak groter.
De IUCN-status van de Europese moerasschildpad is "Gevoelig" (Near Threatened), wat betekent dat de soort bijna als bedreigd wordt geclassificeerd. Populatiedalingen worden vooral veroorzaakt door habitatvernietiging, zoals het droogleggen van moerassen, en het uitzetten van exotische schildpadden die concurreren om voedsel en leefruimte.
Deze soort heb ik het laatst in Artis gezien en gefotografeerd op 14-04-2025.
Deze soort heb ik gezien in | Artis