Afrikaanse doornstaartagame

foto gemaakt in Blijdorp Rotterdam 31-01-2025
Afrikaanse doornstaartagame Uromastyx acanthinura
De Afrikaanse doornstaartagame (Uromastyxacanthinura) is een fascinerende hagedis die voornamelijk voorkomt in Noord-Afrika, specifiek in landen als Marokko, Algerije, Tunesiƫ, Libiƫ en delen van Egypte. Ze bewonen droge, rotsachtige woestijn- en halfwoestijngebieden waar ze schuilen in holen die ze zelf graven of overnemen van andere dieren.
Deze robuuste agame is gemakkelijk te herkennen aan zijn afgeplatte lichaam en vooral aan zijn kenmerkende, stekelige staart. De staart is bedekt met rijen scherpe, gekielde schubben, die als verdedigingsmechanisme dienen tegen roofdieren. De lichaamskleur varieert sterk, van zandkleurig geel tot oranje, rood en zelfs zwart, vaak met onregelmatige vlekken of strepen. Mannetjes zijn doorgaans feller gekleurd, vooral tijdens het paarseizoen.
Een belangrijk verschil met vergelijkbare soorten, zoals andere doornstaartagamen, zit vaak in de specifieke schubbenpatronen en de vorm van de staartstekels. De Afrikaanse doornstaartagame heeft over het algemeen meer uniforme en scherpere staartstekels dan sommige van zijn neven.
Wat betreft het bedreigingsniveau staat de Afrikaanse doornstaartagame momenteel te boek als "niet bedreigd" (Least Concern) op de IUCN Rode Lijst. Lokale populaties kunnen echter onder druk staan door habitatverni
Deze soort heb ik het laatst in Blijdorp gezien en gefotografeerd op 08-07-2025.
Deze soort heb ik gezien in | Blijdorp