Dodaar

Dodaar
foto gemaakt in Blijdorp Rotterdam 31-01-2025

Dodaar

Tachybaptus ruficollis

De dodaars (Tachybaptus ruficollis) is een kleine, compacte futensoort en de kleinste fuut van Europa, die in Nederland vrij algemeen voorkomt.

De dodaars is makkelijk te herkennen aan zijn geringe formaat (ongeveer 25-29 cm lang) en gedrongen bouw. Volwassen vogels in broedkleed hebben een donkerbruine rug, roodbruine flanken en een zwarte kop met een opvallende geelgroene mondhoekvlek. Buiten de broedtijd zijn ze valer gekleurd, met een meer effen bruine kop en hals. Een kenmerkend gedrag is het plotseling onderduiken om vis te vangen en pas na enige tijd elders weer boven te komen.
Deze soort heeft een zeer breed verspreidingsgebied en komt voor in grote delen van Europa, Azië en Afrika. Hij bewoont diverse zoetwaterhabitats, zoals meren, plassen, brede sloten en rivieren met dichte oevervegetatie.
Verwarring is mogelijk met jonge futen of geoorde futen, maar de dodaars is significant kleiner en compacter. Jonge futen hebben nog strepen op de kop, die bij de dodaars ontbreken. De geoorde fuut heeft een slanker postuur en opvallende gele oorpluimen in broedkleed.

Wereldwijd wordt de dodaars geclassificeerd als "niet bedreigd" (Least Concern) door de IUCN. De populaties zijn stabiel en wijdverspreid. Lokaal kunnen populaties echter beïnvloed worden door habitatverlies of watervervuiling.


Deze soort heb ik het laatst in Blijdorp gezien en gefotografeerd op 31-01-2025.

Deze soort heb ik gezien in | Blijdorp


stap terug | terug naar overzicht