Diamantduif

Diamantduif
foto gemaakt in Avifauna Alphen a/d Rijn 10-04-2024

Diamantduif

Geopelia cuneata

De diamantduif (Geopelia cuneata) is een kleine, charmante vogel die oorspronkelijk uit Australië komt. Je vindt ze voornamelijk in droge en halfdroge graslanden en licht beboste gebieden, altijd in de buurt van een waterbron. Hoewel ze endemisch zijn in Australië, zijn ze ook geïntroduceerd in Puerto Rico.

De diamantduif dankt zijn naam aan de kleine witte vlekjes op zijn grijsblauwe vleugels, die lijken op diamanten. Ze hebben een lichtgrijs kopje en lijf, een donkerdere staart en een opvallende rode of rood-oranje oogring. Mannetjes (doffers) hebben over het algemeen een fellere en dikkere oogring dan vrouwtjes (duivinnen). Met een lengte van ongeveer 18-20 centimeter is het een van de kleinste duivensoorten ter wereld. In tegenstelling tot sommige andere duiven, slapen diamantduiven met hun kop omlaag op de borst, niet tussen de veren. Er zijn ook diverse kleurmutaties in de siervogelhouderij, zoals zilver, pastel en witstuit.
De diamantduif is kleiner dan veel andere bekende duivensoorten zoals de houtduif, stadsduif of Turkse tortel. Zijn specifieke formaat, de "diamanten" op de vleugels en de rode oogring maken hem vrij uniek. Lachduiven zijn bijvoorbeeld groter en hebben geen diamantachtige vlekken.

De diamantduif heeft een zeer groot verspreidingsgebied en de populatie wordt als stabiel beschouwd. Om deze reden staat de diamantduif op de Rode Lijst van de IUCN geclassificeerd als "Niet bedreigd". Ze zijn populaire siervogels en worden veel gekweekt, wat ook bijdraagt aan hun ruime aanwezigheid.


Deze soort heb ik het laatst in Avifauna gezien en gefotografeerd op 10-04-2024.

Deze soort heb ik gezien in | Avifauna | Zoo Antwerpen


stap terug | terug naar overzicht