Geelstuitbuidelspreeuw

foto gemaakt in Avifauna Alphen a/d Rijn 10-04-2024
Geelstuitbuidelspreeuw Cacicus cela
De Geelstuitbuidelspreeuw (Cacicus cela) is een opvallende vogel die tot de familie van de troepialen behoort, een groep die voornamelijk in Noord- en Zuid-Amerika voorkomt. Deze soort onderscheidt zich door zijn glanzend zwarte verenkleed dat prachtig contrasteert met een heldergele stuit, en bij sommige ondersoorten ook gele schoudervlekken. De snavel is bleekgeel en relatief lang en puntig. De ogen zijn vaak lichtblauw of wit, wat een opvallend kenmerk is. Mannetjes en vrouwtjes lijken sterk op elkaar, hoewel mannetjes doorgaans iets groter zijn.
Deze buidelspreeuw is wijdverspreid en komt voor in een groot deel van Midden- en Zuid-Amerika. Zijn verspreidingsgebied strekt zich uit van het zuidoosten van Mexico, door Centraal-Amerika, en verder naar het oosten en zuiden van Zuid-Amerika, inclusief landen als Colombia, Venezuela, de Guyana's, Brazilië, Ecuador, Peru en Bolivia. Ze geven de voorkeur aan bosranden, open bosgebieden, plantages en tuinen, vaak in de nabijheid van water.
Verwarring kan soms optreden met andere buidelspreeuwsoorten, zoals de Rode Buidelspreeuw (Cacicus haemorrhous), die een rode stuit heeft in plaats van geel, of de Groene Buidelspreeuw (Psarocolius viridis), die groen is en een grotere, massievere snavel heeft. De combinatie van de zwarte kleur met de felgele stuit is echter vrij uniek voor de Geelstuitbuidelspreeuw.
Wat het bedreigingsniveau betreft, staat de Geelstuitbuidelspreeuw geclassificeerd als "Niet Bedreigd" (Least Concern) op de Rode Lijst van de IUCN. Dit komt door zijn grote verspreidingsgebied en de schijnbare stabiliteit van de populatie. Ondanks enige lokale habitatvernietiging, lijkt de soort zich goed aan te passen aan menselijke verstoringen en is hij nog steeds algemeen te zien in geschikte leefgebieden.
Deze soort heb ik het laatst in Avifauna gezien en gefotografeerd op 10-04-2024.
Deze soort is ook bekend onder de naam(en) Geelrugbuidelspreeuw
Deze soort heb ik gezien in | Avifauna