Chinese dwergkwartel

foto gemaakt in Avifauna Alphen a/d Rijn 10-04-2024
Chinese dwergkwartel Synoicus chinensis
De Chinese dwergkwartel (Coturnix chinensis), ook bekend als dwergkwartel of koningskwartel, is een van de kleinste hoenderachtigen ter wereld.
Deze kwartel heeft een enorm verspreidingsgebied dat zich uitstrekt van het Indische subcontinent, Indochina en de Indische Archipel tot in Nieuw-Guinea en Australiƫ. Ze leven voornamelijk in open landschappen, graslanden, moerasgebieden, rijstvelden en gebieden met struikgewas.
De Chinese dwergkwartel is klein, met een lengte van 11 tot 15 cm. Het mannetje (haan) is opvallend gekleurd met een blauwgrijze borst en buik en een kenmerkende zwart-wittekening op de keel. De vrouwtjes (hennen) zijn onopvallender, voornamelijk bruin gestreept en gespikkeld, wat dient als schutkleur. De haan heeft vaak ook een kastanjekleurige vlek op de buik en leiblauwe flanken, hals, wangen en kruin. Ze hebben vier tenen en een krop, in tegenstelling tot "echte" dwergkwartels (familie Turnicidae) die drie tenen en geen krop hebben.
De Chinese dwergkwartel kan verward worden met de Afrikaanse blauwe kwartel (Coturnixadansonii), hoewel mannetjes van de Afrikaanse blauwe kwartel geen rode veren op de borst of buik hebben en hun rug volledig blauw is. De hennen van deze soorten zijn moeilijker te onderscheiden, maar Afrikaanse blauwe kwartels zijn over het algemeen donkerder. De Harlekijnkwartel is iets groter (ca. 15 cm) en de hen lijkt sterk op de Chinese dwergkwartel hen.
Deze soort heb ik het laatst in Avifauna gezien en gefotografeerd op 08-04-2025.
Deze soort heb ik gezien in | Avifauna