Geelhartpatrijsduif

Geelhartpatrijsduif
foto gemaakt in Avifauna Alphen a/d Rijn 16-06-2025

Geelhartpatrijsduif

Gallicolumba rufigula

De Geelhartpatrijsduif (Gallicolumba rufigula) is een opvallende duif die voornamelijk voorkomt in de laaglandregenwouden van Nieuw-Guinea en enkele omliggende eilanden zoals de Aru-eilanden en West-Papoea.

De soort is goed te herkennen aan zijn kenmerkende roestbruine tot kastanjebruine verenkleed op de rug en vleugels, dat contrasteert met de lichtere, soms witachtige buik. Het meest distinctieve kenmerk is de heldergele vlek op de borst, waaraan de duif zijn naam dankt. Deze gele "hartvormige" vlek kan variƫren in intensiteit en grootte. De kop is vaak grijsachtig met een donkere oogstreep. Mannetjes en vrouwtjes zijn qua uiterlijk vergelijkbaar.
Vergeleken met andere patrijsduiven in het geslacht Gallicolumba onderscheidt de Geelhartpatrijsduif zich door zijn specifieke gele borstvlek. Soorten zoals de Luzon-patrijsduif (Gallicolumba luzonica) hebben een meer opvallende, bloedrode vlek, terwijl andere soorten een effen of minder contrastrijke borst hebben.

Wat betreft het bedreigingsniveau, de Geelhartpatrijsduif wordt door de IUCN geclassificeerd als "Niet Bedreigd" (Least Concern). Hoewel de populatietrend afnemend is, is de soort nog steeds wijdverspreid en zijn de populaties in veel gebieden stabiel. Lokale bedreigingen omvatten habitatverlies door ontbossing en jacht, maar op grotere schaal zijn deze nog niet ernstig genoeg om de soort in gevaar te brengen.


Deze soort heb ik het laatst in Avifauna gezien en gefotografeerd op 16-06-2025.
Deze soort is ook bekend onder de naam(en) Goudborstduif

Deze soort heb ik gezien in | Avifauna


stap terug | terug naar overzicht