Degoe

Degoe
foto gemaakt in Artis Amsterdam 13-02-2024

Degoe

Coendou prehensilis

De degoe (Octodon degus) is een sociaal knaagdier dat van nature voorkomt in centraal-west Chili, aan de lagere hellingen van het Andesgebergte. Ze leven in open, vaak rotsachtige gebieden tot ongeveer 1500 meter hoogte, waar ze uitgebreide ondergrondse holenstelsels graven en in grote kolonies leven.

Degoes hebben een bruingrijze, korte vacht die dikker wordt in koudere periodes. Rondom de ogen is de vacht iets lichter. De staart is iets korter dan het lichaam (ongeveer 10-16 cm, bij een lichaamslengte van 12-20 cm), volledig behaard en heeft vaak een klein kwastje aan het uiteinde, wat dient voor balans. Ze hebben donkerbruine ogen en karakteristieke oranje tanden. De volwassen degoe weegt tussen de 170 en 300 gram.
De degoe wordt vaak vergeleken met chinchilla's, ratten en gerbils. Het belangrijkste verschil met de chinchilla is dat de degoe een gladdere vacht en een minder pluizige staart heeft. Bovendien is de degoe voornamelijk dagactief, terwijl de chinchilla een nachtdier is. Hoewel degoe's op ratten lijken, zijn hun staarten korter en meer behaard, met een pluimpje. Ze kunnen hun voorpoten gebruiken om voedsel vast te houden, net als een eekhoorn.

Volgens de IUCN Rode Lijst heeft de degoe de status "Niet bedreigd" (Least Concern). Hoewel de degoe in Chili soms als een plaag voor de landbouw wordt gezien, is de soort in zijn geheel niet bedreigd. Als huisdier komen degoes wereldwijd voor. In Nederland mogen degoes sinds 1 juli 2024 niet meer nieuw worden aangeschaft, gefokt of geïmporteerd, tenzij je kunt bewijzen dat ze al voor die datum in bezit waren. Dit vanwege de nieuwe positieflijst voor huisdieren.


Deze soort heb ik het laatst in Artis gezien en gefotografeerd op 13-02-2024.

Deze soort heb ik gezien in | Artis


stap terug | terug naar overzicht