Dolksteekduif

foto gemaakt in Zoo Antwerpen Belgiƫ 27-01-2024
Dolksteekduif Gallicolumba crinigera
De Dolksteekduif (Gallicolumba luzonica) is een fascinerende duivensoort die uitsluitend voorkomt op de Filipijnen, met name op de eilanden Luzon, Catanduanes en de Polillo-eilanden. De naam "dolksteekduif" verwijst naar de opvallende rode of oranje vlek op de borst, die eruitziet als een bloedende wond.
Deze middelgrote duif (ongeveer 25,5 cm) is plomp van bouw met een korte staart. Naast de kenmerkende borstvlek heeft de dolksteekduif een grijs voorhoofd, groenglanzende bovenzijde van de kop, roodbruine rug met een paarse gloed, en een witte keel en bovenborst. De vleugelpunten en snavel zijn zwart, terwijl de poten bruin-paars zijn. Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is subtiel; mannetjes hebben vaak een iets grotere en fellere borstvlek en zijn over het algemeen forser.
Er zijn meerdere soorten dolksteekduiven binnen het geslacht Gallicolumba, die veel op elkaar lijken. De Bartletts dolksteekduif (Gallicolumba crinigera), bijvoorbeeld, is iets groter en bonter gekleurd met een grijze kop met groen, een witte borst met rode vlek en roodbruine vleugelveren. De gewone dolksteekduif is de minst zeldzame van de zeven soorten.
De Dolksteekduif heeft de IUCN-status "Gevoelig" (Vulnerable) gekregen. Dit komt voornamelijk door habitatverlies als gevolg van ontbossing op de Filipijnen. Deze duiven leven voornamelijk op de bosgrond van oerwouden en bossen, waar ze zaden, bessen en insectenlarven zoeken. Ze vliegen zelden en houden zich het liefst verscholen in struiken. Hoewel ze goed kunnen vliegen, doen ze dit meestal over korte afstanden en landen ze snel weer op de grond.
Deze soort heb ik het laatst in Zoo Antwerpen gezien en gefotografeerd op 27-01-2024.
Deze soort is ook bekend onder de naam(en) Bartletts Dolksteekduif
Deze soort heb ik gezien in | Avifauna | Blijdorp | Burgers Zoo | Zoo Antwerpen