Grote Gevlekte Boomeekhoorn

Boomeekhoorn
foto gemaakt in Faunapark Flakkee 13-03-2025

Grote Gevlekte Boomeekhoorn

Sciurus variegatoides

De Grote Gevlekte Boomeekhoorn (Sciurus variegatoides) is een opvallende eekhoornsoort die oorspronkelijk voorkomt in Noord- en Centraal-Amerika, van Mexico tot Panama. Ze zijn zeer adaptief en leven in diverse habitats, waaronder tropische regenwouden, open bossen, plantages en gecultiveerde gebieden, van zeeniveau tot 2.600 meter hoogte.

Deze eekhoorn heeft een variabele vachtkleur; de rug kan variƫren van zwartachtig tot roodbruin of geelachtig grijs tot wit, vaak met opvallende kleurbanden. De onderkant is meestal wit tot kaneelkleurig. Ze zijn tussen de 22 en 33 cm lang en wegen 430 tot 900 gram. Ze zijn voornamelijk overdag actief en leven vrijwel uitsluitend in bomen, waar ze behendig door de takken bewegen.

In Nederland is de inheemse Rode Eekhoorn (met duidelijke oorpluimen en een rode vacht met witte buik) de meestvoorkomende soort. De Grote Gevlekte Boomeekhoorn onderscheidt zich door zijn grotere formaat en vooral door de variabele, vaak gevlekte of gebande vachtpatronen. Exotische eekhoorns zoals de Pallas' eekhoorn (grijzige vacht, witte staartpunt, rode buik) en de Grijze eekhoorn (grijzer, minder witte buik, staart met lengtestrepen, geen oorpluimen) zijn ook anders van kleur en patroon. De Grote Gevlekte Boomeekhoorn heeft geen oorpluimen.

Volgens de IUCN-status is de Grote Gevlekte Boomeekhoorn momenteel geclassificeerd als "Niet Bedreigd". Dit komt voornamelijk door zijn brede verspreiding en aanpassingsvermogen aan diverse leefomgevingen. In Nederland zijn recentelijk wel waarnemingen geweest van ontsnapte exemplaren, maar het is nog onduidelijk of de soort zich hier permanent kan vestigen. Ze worden soms als huisdier gehouden.


Deze soort heb ik het laatst in Faunapark Flakkee gezien en gefotografeerd op 13-03-2025.

Deze soort heb ik gezien in | Faunapark Flakkee


stap terug | terug naar overzicht