Blauwnekmuisvogel

Blauwnekmuisvogel
foto gemaakt in Zoo Antwerpen België 27-01-2024

Blauwnekmuisvogel

Urocolius macrourus

De Blauwnekmuisvogel (Urocolius macrourus) is een opvallende vogelsoort die voornamelijk voorkomt in de droge en semi-aride gebieden van Oost-Afrika. Zijn verspreidingsgebied strekt zich uit over landen als Mauritanië, Senegal, Gambia, Ethiopië, Somalië, Kenia, Oeganda, Tanzania, Sudan, de Democratische Republiek Congo, Rwanda en Burundi.

Deze vogel dankt zijn naam aan de opvallende blauwe vlek op zijn nek, hoewel de rest van zijn verenkleed overwegend bruin en grijs is. Ze hebben een lange, stijve staart die ongeveer even lang is als het lichaam (30-40 cm totaal), een korte, dikke snavel en rode poten. Een karakteristieke kuif siert de kop. Net als andere muisvogels bewegen ze zich behendig door bomen en struiken, waarbij ze opvallend veel op muizen lijken door hun kruipende bewegingen en zachte, muisachtige verenstructuur.

Binnen de familie van de muisvogels (Coliidae) zijn er zes soorten. De blauwe nek is een duidelijk onderscheidend kenmerk ten opzichte van andere muisvogels, zoals de Roodrugmuisvogel (Colius castanotus) die een rode of kastanjebruine vlek op zijn rug heeft. Over het algemeen zijn muisvogels gemakkelijk te herkennen aan hun unieke bouw: een bolvormig lichaam, lange staart en kuif.

De Blauwnekmuisvogel wordt door de IUCN geclassificeerd als "Niet bedreigd" (Least Concern). Dit betekent dat de populatie stabiel is en er op dit moment geen directe zorgen zijn over hun voortbestaan. Ze zijn redelijk adaptief en kunnen in verschillende habitats leven, waaronder savannes, struikgewas en zelfs menselijke nederzettingen met tuinen en plantages.


Deze soort heb ik het laatst in Zoo Antwerpen gezien en gefotografeerd op 27-01-2024.

Deze soort heb ik gezien in | Zoo Antwerpen


stap terug | terug naar overzicht