RAW vs JPEG. Er doen veel discussie de ronden over het bewerken van foto’s. De één vind dat een foto is zoals hij is terwijl de ander geen enkele foto onbewerkt laat. Meestal ligt de waarheid ergens in het midden. Nu echter niet. De vraag wel bewerken of niet bewerken is eigenlijk een verkeerde vraag. De juiste vraag zou moeten zijn, ga ik zelf bewerken of laat ik het aan de camera over? Omdat een camera geen JPG foto’s maakt hebben de fabrikanten er een stukje software ingebouwd die deze omzetting voor jouw kan doen. Elke foto wordt dus door iemand of iets bewerkt.
Elke camerafabrikant heeft zo zijn eigen manier om het beeld van de sensor weg te schrijven. Voor Canon is dat CR2 terwijl Nikon .NEF gebruikt. En zo heb je ook nog .ARW, .PEF, .SRF, .ORF en nog wel een paar. Al deze verschillende opslagmanieren worden RAW genoemd en programma’s zoals Photoshop, Affinity Photo of Lightroom moeten dus met als deze verschillende opslagmanieren om kunnen gaan.
Om een foto te kunnen gebruiken heb JPG (JPEG) nodig. Ook de bestandstype PNG en TIFF bestaan maar die laat ik even buiten dit onderwerp. Wil je een foto afdrukken, in een fotoboek plaatsen of op een website gebruiken, het zal altijd omgezet moeten worden naar JPG. De vraag is eigenlijk alleen, wie gaat dat doen.
Camerafabrikanten stoppen steeds betere software in de camera’s die dit omzetten heel goed voor jou kunnen doen. Als je alle foto’s die tegenwoordig per dag gemaakt worden zou bekijken voldoet zo’n 99% ruimschoots aan de te verwachte norm. Omdat wij als (hobby)fotografen vaak wat meer de grenzen opzoeken ligt voor ons dat percentage aanzienlijk lager. En dan is de keus vrij simpel. Ben je tevreden met het resultaat dat de camera levert, ga dan vooral zo door. Twijfel je hieraan, probeer dan eens om op zowel JPG als RAW te fotograferen en kijk of je met het zelf bewerken tot een beter resultaat komt en wellicht kun je meer uit je foto halen dan aanvankelijk zichtbaar was.
De eerlijkheid gebied mij te moeten zeggen dat ik heel lang op JPG heb gefotografeerd. Tot ik eens bij slechte weersomstandigheden foto’s moest maken en er voor de zekerheid ook maar even RAW bij heb gezet. Na het bewerken van de RAW foto’s bleek ik hier toch even iets meer uit te kunnen halen dan bij de JPG.