Toen ik deze foto plaatste op Facebook kwam gelijk de vraag hoe ik de achtergrond zo zwart kreeg. Een mooi onderwerp voor m’n eerste blog.
Bij het maken van de foto let je al op de achtergrond. Soms is een stapje naar links of naar rechts al voldoende om geen paal of lichte plek in de achtergrond te krijgen. Zeker bij het fotograferen in dierenparken kunnen hekken en palen een hele uitdaging zijn om deze niet in beeld te krijgen.
Gebruik een zo lang mogelijke lens. Een groothoeklens laat meer van de achtergrond zien dan een flinke telelens en hiermee kan je dus makkelijker net dat stukje achtergrond kiezen dat jij wilt. Zoek dus bij voorkeur naar een donkere begroeiing. Ook een groot contrast help mee om de achtergrond donker te krijgen. Ga dus bij voorkeur zo vroeg mogelijk op pad. In de wintermaanden komt de zon laat op en blijft lang laag staan wat ideaal is bij het fotograferen in dierenparken omdat deze vaak pas wat later open gaan.
Om de aandacht op het onderwerp, in dit geval de arend, te houden wil je niet afgeleid worden door de achtergrond. Dit berijk je door de achtergrond onscherp te houden. Kies daarom voor een kleinere scherptediepte. Door gebruik te maken van het beperkte scherpte gebied kan je ook de tralies onzichtbaar maken. Zorg in elk geval dat je dicht bij het hek staat en dat er voldoende afstand zit tussen het hek, het onderwerp en de achtergrond zodat het scherpte gebied precies bij de vogel zit.
Bij een fullframe sensor geeft een 400 mm lens de volgende scherptediepte op een afstand van 5 meter. f 5.6 = 5 cm / f 7.1 = 6 cm / f 8 = 7 cm / f 11 = 9,5 cm / f 16 = 14 cm / f 32 = 28 cm
Het beste resultaat krijg je als de zeearend zoveel mogelijk in het midden van z’n hok zit (in de lengte richting vanuit jouw standpunt). Zit hij te veel naar voren dan zal het hek zichtbaar worden en te veel naar achteren maakt de achtergrond zichtbaar.
Eenmaal thuis heb ik de foto nog bewerkt. Zelf gebruik ik hiervoor Affinity Photo maar met o.a. Photoshop en Lightroom zijn deze bewerkingen ook uit te voeren.
Allereerst verscherp ik de RAW versie van de foto en reduceer ik de eventuele ruis. Door het contrast te verhogen maak ik de foto iets harder. Dit kan een persoonlijke voorkeur zijn maar hiermee maak je ook de achtergrond donkerder. Verder kan je ook met Shadows & Highlights schuiven om het gewenste effect te bereiken. Op foto 8 en 9 zie je wat het verschuiven van het contrast met de foto en de achtergrond doet.
foto 1 = schermafdruk Affinity Photo.
foto 2 = onbewerkte RAW. (ISO 400 - f 7.1 - 1/800 - 400 mm).
foto 3 = foto met verkeerde achtergrond.
foto 4 = te klein diafragma waardoor hekwerk zichtbaar is. (ISO 800 - f 11 - 1/400 - 300 mm).
foto 5 = uitgevoerde bewerkingen.
foto 6 = JPG foto uit camera.
foto 7 = het eindresultaat.
foto 8 = voorbeeld in Photoshop onbewerkt contrast.
foto 9 = contrast maximaal verhoogt.