Aziatische Leeuw

Aziatische Leeuw
foto gemaakt in Blijdorp Rotterdam 20-03-2024

Aziatische Leeuw

Panthera leo persica

De Aziatische leeuw (Panthera leo persica) is een ondersoort van de leeuw en de enige wilde leeuwenpopulatie buiten Afrika. Deze leeuwen zijn iets kleiner dan hun Afrikaanse verwanten en hebben vaak een karakteristieke huidplooi langs hun buik. In tegenstelling tot de Afrikaanse leeuw, die de savanne bewoont, leeft de Aziatische leeuw in bosrijke omgevingen.

Vroeger strekte het verspreidingsgebied van de Aziatische leeuw zich uit van Griekenland en het Midden-Oosten tot aan Oost-India. Tegenwoordig komt de soort echter uitsluitend voor in het Gir Forest National Park en omliggende gebieden in de Indiase deelstaat Gujarat. Dit relatief kleine, beschermde gebied is de laatste toevlucht van deze majestueuze roofdier.

De IUCN classificeert de Aziatische leeuw als 'Bedreigd' (Endangered). Rond 1900 was de populatie gedecimeerd tot minder dan 20 individuen, maar dankzij strenge beschermingsmaatregelen en fokprogramma's is het aantal weer toegenomen. De laatste tellingen (mei 2025) schatten de populatie op ongeveer 891 individuen. De grootste bedreigingen zijn habitatverlies en -fragmentatie, mens-dierconflicten (waarbij leeuwen vee aanvallen en soms worden gedood door boeren), en de risico's van een kleine, genetisch beperkte populatie (inteelt). Er zijn echter hoopvolle signalen dat de populatie zich blijft herstellen.


Deze soort heb ik het laatst in Blijdorp gezien en gefotografeerd op 22-04-2025.
Deze soort is ook bekend onder de naam(en) Perzische Leeuw | Indische Leeuw

Deze soort heb ik gezien in | Blijdorp


stap terug | terug naar overzicht