Australische boshoen

Australische boshoen
foto gemaakt in Avifauna Alphen a/d Rijn 30-07-2018

Australische boshoen

Alectura lathami

De Australische boshoen (Alectura lathami), ook wel bekend als de boskalkoen of borstelkalkoen, is een unieke vogel die bekend staat om zijn buitengewone broedgedrag. In plaats van op eieren te broeden, bouwt het mannetje grote hopen organisch materiaal – zoals bladeren, takken en aarde – die functioneren als natuurlijke broedmachines. Door het rottingsproces ontstaat warmte, die de eieren uitbroedt. Het mannetje reguleert nauwkeurig de temperatuur van de hoop door materiaal toe te voegen of te verwijderen.

Deze intrigerende vogel komt endemisch voor in Australië. Zijn verspreidingsgebied strekt zich uit langs de oostkust van Queensland tot in New South Wales, en strekt zich uit tot in Victoria. Ze bewonen voornamelijk regenwouden, vochtige sclerofylbossen en natte kustbossen, maar hebben zich ook aangepast aan stedelijke omgevingen en tuinen, vooral in de noordelijke delen van hun verspreidingsgebied.

De Australische boshoen wordt door de IUCN geclassificeerd als 'Niet bedreigd' (LeastConcern). Ondanks dat ze lokaal bejaagd worden en te maken hebben met habitatverlies, heeft de soort zich verrassend goed aangepast aan menselijke aanwezigheid. De populatie wordt als stabiel beschouwd, en hun aanpassingsvermogen aan diverse habitats, inclusief menselijke bebouwing, heeft bijgedragen aan hun veerkracht.


Deze soort heb ik het laatst in Avifauna gezien en gefotografeerd op 31-08-2021.
Deze soort is ook bekend onder de naam(en) Boskalkoen

Deze soort heb ik gezien in | Avifauna | Pairi Daiza


stap terug | terug naar overzicht