Auerhoen

Auerhoen
foto gemaakt in Dierenpark Hoenderdaell Anna Paulowna 01-06-2019

Auerhoen

Tetrao urogallus

De Auerhoen (Tetrao urogallus) is de grootste hoenderachtige vogel van Europa en staat bekend om zijn indrukwekkende baltsritueel, waarbij het mannetje zijn staart spreidt en een kenmerkend geluid produceert. Deze majestueuze vogel bewoont uitgestrekte, volwassen naaldbossen met een open ondergroei, vaak in bergachtige gebieden. Hij heeft een voorkeur voor oude bossen met een mix van boomsoorten en voldoende bessenstruiken.

Het verspreidingsgebied van de Auerhoen strekt zich uit over grote delen van Eurazië, van West-Europa tot Siberië. In Europa komt hij nog voor in landen als Scandinavië (Noorwegen, Zweden, Finland), Rusland, de Baltische staten, Polen, de Karpaten (Roemenië, Slowakije), de Alpen (Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Frankrijk, Duitsland) en delen van de Balkan. In Nederland is de soort in de jaren '90 uitgestorven, en in België is hij uiterst zeldzaam.

De IUCN classificeert de Auerhoen als 'Niet bedreigd' (LeastConcern). Echter, dit globale beeld maskeert aanzienlijke regionale verschillen. In West- en Midden-Europa zijn de populaties ernstig gedaald en lokaal zelfs uitgestorven, voornamelijk door habitatverlies (versnippering van bossen, verstoring), verstoring door recreatie, en predatie. In Scandinavië en Rusland is de populatie stabieler. Er zijn echter veel inspanningen gaande om de West-Europese populaties te beschermen en te versterken.


Deze soort heb ik het laatst in Hoenderdaell gezien en gefotografeerd op 01-06-2019.

Deze soort heb ik gezien in | Hoenderdaell


stap terug | terug naar overzicht