Blauwbuikscharrelaar

foto gemaakt in Vogelpark Walsrode Duitsland 15-05-2022
Blauwbuikscharrelaar Coracias cyanogaster
De Blauwbuikscharrelaar (Coracias cyanogaster) is een opvallende vogel die voorkomt in een smalle strook van West- en Centraal-Afrika, van Senegal tot Zuid-Soedan en het noordoosten van de Democratische Republiek Congo. Ze leven voornamelijk in beboste savannes, bosranden, boomplantages en recentelijk verbrande gebieden, vaak nabij moerassen en waterlopen.
Deze vogel is herkenbaar aan zijn crème-kleurige kop en nek, een bruinachtige rug, en een opvallende, diepblauwe borst, vleugels en staart. De buitenste staartveren zijn vaak langer. Ze zijn stevig gebouwd met korte poten en een zware, dolkachtige snavel. Scharrelaars zijn genoemd naar hun spectaculaire, tuimelende baltsvluchten, waarbij ze door de lucht rollen en luid roepen. Ze jagen vaak vanuit een hoge zitplaats en duiken dan op insecten of kleine prooien op de grond, en profiteren ook van bosbranden om vluchtende insecten te vangen.
Verwarring kan ontstaan met andere scharrelaarsoorten, maar de specifieke combinatie van de crème-kleurige kop en de diepblauwe buik en vleugels onderscheidt de Blauwbuikscharrelaar duidelijk.
Wat betreft het bedreigingsniveau: de Blauwbuikscharrelaar wordt door de IUCN geclassificeerd als "Niet Bedreigd" (Least Concern). Hoewel de populatie lokaal kan afnemen door ontbossing en het gebruik van pesticiden die hun prooien beïnvloeden, hebben ze een breed verspreidingsgebied en zijn ze relatief goed aangepast aan landbouwgebieden, waar ze mogelijk zelfs een rol spelen in natuurlijke plaagbestrijding.
Deze soort heb ik het laatst in Vogelpark Walsrode gezien en gefotografeerd op 15-05-2022.
Deze soort heb ik gezien in | Vogelpark Walsrode