Eider

foto gemaakt in Blijdorp Rotterdam 12-12-2022
Eider Somateria mollissima
De eider (Somateria mollissima) is een grote zee-eend die voornamelijk voorkomt in de arctische en boreale kustgebieden van het noordelijk halfrond. Je vindt ze langs de kusten van onder andere Canada, Groenland, IJsland, Noord-Europa (waaronder Nederland, waar ze aan de zuidgrens van hun broedgebied liggen) en Siberië. Ze geven de voorkeur aan rotsachtige kusten en eilanden voor hun broedplaatsen.
De eider is goed te herkennen aan zijn forse bouw en wigvormige kop met een snavel die hoog doorloopt tot aan het voorhoofd. Mannetjes in prachtkleed zijn opvallend zwart-wit gekleurd, met een olijfgroene vlek op de achterkant van de kop en een lichtroze borst. Vrouwtjes zijn onopvallender, geheel bruin met fijne zwarte strepen over het lichaam. Ze zijn groter dan bijvoorbeeld een wilde eend.
Vergelijkbare soorten zijn andere eiders, zoals de koningseider (Somateria spectabilis). Mannetjes koningseider onderscheiden zich door een opvallende geel-oranje schild aan de basis van de snavel en een groenere kop. Vrouwtjes eider zijn over het algemeen meer uniform bruin dan vrouwtjes koningseider, die vaak een donkerder voorhoofd hebben met lichtere "bril"-achtige vlekken rond de ogen.
Wat betreft de bedreigingsstatus, de eider staat wereldwijd als "Bijna Bedreigd" (Near Threatened) op de Rode Lijst van de IUCN. De populatietrend is onbekend, maar lokale populaties kunnen onder druk staan door verstoring, olie- en gaswinning, en voedseltekort als gevolg van de exploitatie van schelpdierbanken.
Deze soort heb ik het laatst in Blijdorp gezien en gefotografeerd op 20-03-2024.
Deze soort is ook bekend onder de naam(en) eidereend
Deze soort heb ik gezien in | Artis | Avifauna | Blijdorp | Hoenderdaell | Pairi Daiza