Casarca

Casarca
foto gemaakt in Blijdorp Rotterdam 20-03-2024

Casarca

Tadorna ferruginea

De Casarca (Tadorna ferruginea) is een opvallende, roestbruine watervogel uit de familie van de eenden. Hij komt oorspronkelijk voor in Zuidoost-Europa, Centraal-Azië en delen van Noord-Afrika. In de zomer broedt hij onder andere in landen als Mongolië, Kazachstan, Turkije en Roemenië. ’s Winters trekt hij naar zuidelijkere gebieden zoals India, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. In West-Europa, waaronder Nederland en België, worden steeds vaker verwilderde exemplaren gezien, afkomstig uit gevangenschap.

De Casarca is goed te herkennen aan zijn opvallende oranjebruine verenkleed, zwarte staart en witte kop bij het mannetje tijdens het broedseizoen. In vlucht vallen de contrasterende witte vleugelvlakken op. Vrouwtjes hebben een iets grijzere kop. Vergeleken met andere eendachtigen lijkt de Casarca qua bouw meer op een gans: slanker, met een lange nek en rechte houding.
De soort kan verward worden met de bergeend (Tadorna tadorna), maar die heeft een witte buik en opvallende gekleurde borstband, wat de Casarca mist.

Qua bedreigingsniveau staat de Casarca als "niet bedreigd" op de Rode Lijst van de IUCN. De wereldpopulatie is stabiel, al kunnen lokale verstoringen zoals verlies van broedgebieden of watervervuiling wel invloed hebben. Dankzij bescherming en broedsucces in kunstmatige omgevingen is de soort zelfs aan het uitbreiden.


Deze soort heb ik het laatst in Blijdorp gezien en gefotografeerd op 22-04-2025.
Deze soort is ook bekend onder de naam(en) Roestgans

Deze soort heb ik gezien in | Blijdorp | Pairi Daiza


stap terug | terug naar overzicht