Brulaap

Brulaap
foto gemaakt in Avifauna Alphen a/d Rijn 29-06-2022

Brulaap

Alouatta

De brulaap (geslacht Alouatta) is een van de luidruchtigste primaten ter wereld. Zijn luide, roepende gebrul — tot wel 5 kilometer ver hoorbaar — wordt gebruikt om territorium af te bakenen en rivalen af te schrikken. Brulapen leven in de tropische bossen van Centraal- en Zuid-Amerika, van Zuid-Mexico tot in Noord-Argentinië. Er bestaan meerdere soorten, zoals de rode brulaap (Alouatta seniculus) en de zwarte brulaap (Alouatta caraya), elk met hun eigen verspreidingsgebied.

Ze leven in kleine groepen en voeden zich voornamelijk met bladeren, vruchten en bloemen. Door hun traag verteringssysteem zijn ze relatief inactief, wat hun energiebesparing ondersteunt. Brulapen zijn te herkennen aan hun forse keelpartij met een vergroot tongbeen, dat dienstdoet als klankkast voor hun gebrul. In vergelijking met andere apensoorten zijn hun gezichten kaal, de vacht dik en lang, en hun greepstaart opvallend sterk en functioneel.

Hoewel sommige populaties nog vrij algemeen zijn, worden brulapen bedreigd door ontbossing, stroperij en versnippering van hun leefgebied. Sommige soorten staan als "kwetsbaar" of zelfs "bedreigd" op de Rode Lijst van de IUCN. Bescherming van hun leefgebied en het tegengaan van illegale handel zijn cruciaal voor hun voortbestaan in het wild.


Deze soort heb ik het laatst in Avifauna gezien en gefotografeerd op 08-04-2025.
Deze soort is ook bekend onder de naam(en) Rode brulaap

Deze soort heb ik gezien in | Apenheul | Avifauna


stap terug | terug naar overzicht