Bruine muisvogel

foto gemaakt in Blijdorp Rotterdam 03-05-2019
Bruine muisvogel Colius striatus
De Bruine Muisvogel (Colius striatus) is een veelvoorkomende vogelsoort in Sub-Sahara Afrika, waar hij in een breed scala aan habitats leeft, van bossen tot stedelijke gebieden.
Deze vogel is ongeveer 30-35 cm lang, inclusief de lange staart. Zijn verenkleed is overwegend dof grijsbruin, met een kenmerkende kuif die naar voren wijst. De buik is lichter van kleur. Opvallend zijn de roodachtige kale plekken rond de ogen en de snavel, die aan de basis rood is en naar de punt toe zwart wordt. De poten zijn ook rood. Ze hebben zygodactyle voeten, wat betekent dat twee tenen naar voren wijzen en twee naar achteren, ideaal om zich vast te klampen aan takken.
De Bruine Muisvogel kan verward worden met andere muisvogelsoorten, zoals de Roodwangmuisvogel (Urocolius indicus) of de Witkopmuisvogel (Colius colius). Het belangrijkste onderscheid is de afwezigheid van felgekleurde wangvlekken (zoals bij de Roodwangmuisvogel) en de overwegend bruine lichaamskleur in vergelijking met de grijzere Witkopmuisvogel. De roodachtige kale plekken rond de ogen zijn een goed identificatiekenmerk voor de Bruine Muisvogel.
Volgens de IUCN Rode Lijst heeft de Bruine Muisvogel de status "Niet bedreigd" (Least Concern). Dit komt door zijn grote verspreidingsgebied, zijn vermogen om zich aan te passen aan verschillende omgevingen en zijn relatief stabiele populatie. Hoewel lokale populaties door habitatverlies kunnen worden beïnvloed, wordt de soort als geheel niet bedreigd.
Deze soort heb ik het laatst in Blijdorp gezien en gefotografeerd op 20-03-2024.
Deze soort heb ik gezien in | Blijdorp