Bruine bosuil

foto gemaakt in Pairi Daiza België 27-06-2018
Bruine bosuil Strix leptogrammica
De Bruine bosuil (Strix leptogrammica) is een middelgrote uil die voornamelijk voorkomt in Zuid-Azië, van India en Sri Lanka oostwaarts tot West-Indonesië en Zuid-China. Er zijn maar liefst 14 ondersoorten bekend, verspreid over landen als Bangladesh, Bhutan, Brunei, Cambodja, China, Laos, Maleisië, Myanmar, Nepal, Taiwan, Thailand en Vietnam.
Deze uil is gemiddeld 45-60 cm groot en weegt tussen de 500-700 gram. De bruine bosuil heeft een donkerbruin verenkleed met lichte strepen en vlekken, en kenmerkende donkere ogen in een relatief ronde kop zonder oorpluimen. De vlucht is stil en krachtig. Het geluid bestaat uit een diepe, roepende "hoo-hoo-hoo".
De Bruine bosuil wordt soms verward met de Maleise bosuil (Strix seloputo), maar verschilt in patronen van het verenkleed. In Nederland en België komt de Bosuil (Strix aluco) voor, die qua naam overeenkomt, maar een andere soort is met een breder verspreidingsgebied in Europa. De Bosuil heeft ook donkere ogen en geen oorpluimen, maar er zijn twee kleurvarianten (grijs en roodbruin) en de tekening van het verenkleed is vaak anders.
Volgens de IUCN (Internationale Unie voor Natuurbehoud) heeft de Bruine bosuil de status "Niet bedreigd" (Least Concern). Hoewel lokaal populaties kunnen afnemen door habitatverlies, is de soort over het algemeen wijdverspreid en stabiel.
Deze soort heb ik het laatst in Pairi Daiza gezien en gefotografeerd op 01-07-2019.
Deze soort heb ik gezien in | Pairi Daiza