Briluil

foto gemaakt in Zoo Antwerpen Belgiƫ 25-03-2019
Briluil Pulsatrix perspicillata
De Briluil (Pulsatrix perspicillata), ook wel Maskeruil genoemd, is een middelgrote uilensoort die voornamelijk voorkomt in Midden- en Zuid-Amerika. Zijn verspreidingsgebied strekt zich uit van Zuid-Mexico tot Noord-Argentiniƫ, inclusief landen als Belize, Braziliƫ, Colombia, Costa Rica, Ecuador, Panama, Peru en Suriname. Hij bewoont diverse habitats, waaronder moeras- en laaglandbossen, plantages en savannes.
De Briluil is zeer herkenbaar aan zijn opvallende uiterlijk: hij heeft donkere veren met karakteristieke witte 'brillen' rond zijn felgele ogen, wat hem zijn naam geeft. De rest van zijn gezicht is donker, waardoor de witte oogringen extra geaccentueerd worden. Jongere Briluilen zijn over het algemeen veel lichter, bijna wit, met grote klauwen. Het verenkleed van mannetjes en vrouwtjes is vergelijkbaar, al kunnen vrouwtjes iets groter zijn. Hij heeft geen zichtbare oorpluimen.
Vergeleken met andere uilensoorten is de Briluil vooral te onderscheiden door zijn unieke gezichtstekening. Waar bijvoorbeeld een Kerkuil een hartvormig wit gezicht heeft en een Oehoe opvallende oorpluimen, is de "bril" van de Briluil kenmerkend. Hij is nachtactief, maar jaagt soms ook overdag bij bewolkt weer.
Volgens de IUCN Rode Lijst is de Briluil geclassificeerd als "Niet bedreigd" (Least Concern), wat betekent dat de wereldwijde populatie stabiel is en er op dit moment geen onmiddellijke bedreiging voor het voortbestaan van de soort is. Lokale populaties kunnen echter wel onder druk staan door habitatverlies.
Deze soort heb ik het laatst in Zoo Antwerpen gezien en gefotografeerd op 27-01-2024.
Deze soort is ook bekend onder de naam(en) Maskeruil
Deze soort heb ik gezien in | Faunapark Flakkee | Pairi Daiza | Vogelpark Walsrode | Zoo Antwerpen