Brandgans

Brandgans
foto gemaakt in Avifauna Alphen a/d Rijn 29-06-2022

Brandgans

Branta leucopsis

De Brandgans (Branta leucopsis) is een opvallende verschijning binnen de ganzenfamilie, gemakkelijk te herkennen aan zijn contrasterende verenkleed. Hij is overwegend zwart en wit, met een zwarte nek en borst, een witte buik en een grijs-wit gebandeerde rug. Het meest kenmerkende is de witte kop met een zwarte vlek rond het oog en de zwarte snavel en poten. Qua grootte is hij middelgroot, tussen de 55 en 70 cm lang met een spanwijdte van 130 tot 145 cm.

Deze gans broedt voornamelijk in arctische en subarctische gebieden, waaronder Groenland, Spitsbergen, Nova Zembla en Siberiƫ. Buiten het broedseizoen trekken ze zuidwaarts en overwinteren in landen langs de kusten van de Noordzee en de Atlantische Oceaan, zoals Nederland, Belgiƫ, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Denemarken en Ierland. In Nederland is de Brandgans een algemene wintergast en de laatste decennia is er ook een groeiende broedpopulatie.

Verwarring met andere ganzensoorten is mogelijk, maar de Brandgans onderscheidt zich duidelijk. De Rotgans (Branta bernicla) is bijvoorbeeld kleiner en donkerder, met een minder uitgesproken witte koptekening. De Grauwe Gans (Anser anser) is groter en overwegend grijsbruin, zonder de scherpe zwart-witte contrasten van de Brandgans.

Het bedreigingsniveau van de Brandgans is momenteel gunstig. De populaties zijn stabiel tot groeiend en de soort staat op de Rode Lijst van de IUCN geclassificeerd als "Niet bedreigd" (Least Concern). Beschermingsmaatregelen en een toenemend bewustzijn hebben bijgedragen aan dit positieve beeld.


Deze soort heb ik het laatst in Avifauna gezien en gefotografeerd op 08-04-2025.

Deze soort heb ik gezien in | Avifauna | Beekse Bergen | Pairi Daiza | Vogelpark Walsrode


stap terug | terug naar overzicht