Brilbeer

Brilbeer
foto gemaakt in Zoo Duisburg Duitsland 30-03-2024

Brilbeer

Tremarctos ornatus

De brilbeer (Tremarctos ornatus) is de enige berensoort die van nature voorkomt in Zuid-Amerika, met name in het Andesgebergte. Zijn leefgebied strekt zich uit van Venezuela, Colombia en Ecuador tot Peru en Bolivia. Ze leven voornamelijk in nevelwouden op hoogtes van ongeveer 2000 meter, maar zijn ook te vinden in steppes en woestijnachtige gebieden.

De brilbeer is herkenbaar aan zijn donkere, vaak zwart tot donkerbruine vacht en de crèmekleurige of blonde tekeningen rondom zijn ogen. Deze markeringen kunnen variëren van een duidelijke 'bril' tot vlekken op de snuit, nek en borst. Elke beer heeft een uniek patroon. Ze zijn relatief kleiner dan veel andere berensoorten; mannetjes wegen zo'n 100-200 kg en vrouwtjes 36-82 kg.

In tegenstelling tot veel andere beren houdt de brilbeer geen winterslaap. Ze zijn solitair en brengen veel tijd door in bomen, waar ze voedsel zoeken, slapen en 'nesten' bouwen. Ze voeden zich voornamelijk met plantaardig materiaal zoals vruchten, noten, boomschors en bromelia's, maar eten soms ook insecten of kleine zoogdieren.

De brilbeer wordt geclassificeerd als "Kwetsbaar" (Vulnerable) op de IUCN Rode Lijst. De belangrijkste bedreigingen zijn habitatverlies door ontbossing en landbouwuitbreiding, en conflicten met mensen door het plunderen van gewassen en vee, wat leidt tot vergeldingsjacht. Er wordt geschat dat er nog slechts enkele duizenden brilberen in het wild leven.


Deze soort heb ik het laatst in Zoo Duisburg gezien en gefotografeerd op 30-03-2024.

Deze soort heb ik gezien in | Dierenpark Amersfoort | Zoo Duisburg


stap terug | terug naar overzicht