Roodbruine bongo

foto gemaakt in Zoo Duisburg Duitsland 30-03-2024
Roodbruine bongo Tragelaphus eurycerus
De roodbruine bongo (Tragelaphus eurycerus) is een indrukwekkende antilopesoort die voorkomt in de regenwouden van Centraal- en West-Afrika, en een aparte ondersoort in de hooglanden van Kenia (de bergbongo). Ze leven in dichte ondergroei en zijn voornamelijk 's nachts actief.
Bongo's zijn gemakkelijk te herkennen aan hun dieprode vacht met 10 tot 16 verticale witte strepen op de flanken. Ze hebben ook witte vlekken op de wangen en een zwarte buik. Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben spiraalvormige, gedraaide hoorns, die bij mannetjes langer kunnen worden (tot wel een meter). Hun grote oren zijn opvallend.
Er zijn geen andere antilopesoorten die zo's opvallende roodbruine vacht met witte strepen combineren, wat de bongo uniek maakt binnen zijn leefgebied. Hun gedraaide hoorns zijn ook een duidelijk kenmerk.
Hoewel de bongo over het algemeen als "Near Threatened" (bijna bedreigd) wordt beschouwd door de IUCN, gaat hun aantal lokaal achteruit door ontbossing en jacht. Vooral de bergbongo in Kenia is kwetsbaar. Er zijn echter fokprogramma's in dierentuinen die bijdragen aan het behoud van de soort.
Deze soort heb ik het laatst in Zoo Duisburg gezien en gefotografeerd op 30-03-2024.
Deze soort heb ik gezien in | Blijdorp | Zoo Duisburg