Blauwe pauw

Blauwe pauw
foto gemaakt in Pairi Daiza België 18-04-2018

Blauwe pauw

Pavo cristatus

De blauwe pauw (Pavo cristatus) komt oorspronkelijk voor in India, Sri Lanka en Noordwest-Bangladesh. Deze indrukwekkende vogel is wereldwijd bekend vanwege het spectaculaire verenkleed van het mannetje, de haan.

De haan van de blauwe pauw is onmiskenbaar. Hij heeft een glanzend blauwe kop, hals en borst. Het meest opvallend is de enorme sleep, bestaande uit sterk verlengde staartdekveren, die tot wel 160 cm lang kan worden. Deze veren zijn versierd met kenmerkende "ogen" en worden tijdens de balts opwaarts en uitgewaaierd gepresenteerd. De hen (vrouwtje) is veel onopvallender, met een overwegend grijsbruin verenkleed, een groene hals en zonder de lange sleep. Beide geslachten hebben een kuifje op de kop.

De blauwe pauw wordt vaak verward met de groene pauw (Pavo muticus). De groene pauw heeft een groen, schubvormig verenpatroon op de hals en is over het algemeen groener. De blauwe pauw heeft, zoals de naam al aangeeft, een opvallend blauwe borst. Groene pauwen zijn schuwer en minder tolerant voor kou dan blauwe pauwen. Blauwe pauwen leven vaak in harems (een haan met meerdere hennen), terwijl groene pauwen meer in groepen leven.

Volgens de IUCN (International Union for Conservation of Nature) heeft de blauwe pauw de status "Niet Bedreigd". In India wordt de vogel als nationaal symbool beschermd en geniet hij in veel gebieden religieuze betekenis, waardoor zijn populatie stabiel is. De blauwe pauw is een veel gehouden siervogel en is buiten zijn natuurlijke verspreidingsgebied in veel parken en dierentuinen te vinden.


Deze soort heb ik het laatst in Pairi Daiza gezien en gefotografeerd op 23-06-2025.

Deze soort heb ik gezien in | Artis | Avifauna | Dierenpark Amersfoort | Hoenderdaell | Pairi Daiza | Zoo Duisburg


stap terug | terug naar overzicht