Blauwe ekster

foto gemaakt in Avifauna Alphen a/d Rijn 16-06-2025
Blauwe ekster Cyanopica cooki
De blauwe ekster (Cyanopicacyana) is een opvallende kraaiachtige die bekend staat om zijn prachtige verenkleed en sociale gedrag.
Deze middelgrote vogel (ongeveer 31-35 cm) heeft een opvallende zwarte kopkap, een witte keel en een grijsbruin lichaam. De vleugels en de lange staart zijn schitterend blauw, wat hem duidelijk onderscheidt. Zijn roep is een kenmerkend schel "sjeer-sjeer".
De blauwe ekster kent een opmerkelijke disjuncte verspreiding. Een populatie komt voor in Oost-Azië, met name in China, Korea, Japan en delen van Mongolië en Siberië. De andere populatie leeft op het Iberisch Schiereiland (Spanje en Portugal). Hoe deze gescheiden populaties zijn ontstaan, is al lang een punt van discussie onder ornithologen.
Hoewel hij de naam "ekster" draagt, is hij niet nauw verwant aan de gewone ekster (Picapica). De gewone ekster is groter, zwart-wit van kleur met een metaalglans en heeft een veel langere staart. Verwarring met de gaai (Garrulusglandarius) is ook onwaarschijnlijk; de gaai heeft roze-bruine veren, blauwe vleugelpatches en geen zwarte kopkap.
De blauwe ekster wordt door de IUCN geclassificeerd als "Niet Bedreigd" (LeastConcern). De populaties zijn stabiel en wijdverspreid, hoewel lokale bedreigingen zoals habitatverlies kunnen voorkomen. Het is een aanpasbare soort die zowel in bossen als in agrarische gebieden en zelfs in stadsparken te vinden is.
Deze soort heb ik het laatst in Avifauna gezien en gefotografeerd op 16-06-2025.
Deze soort heb ik gezien in | Avifauna