Europese kraanvogel

Europese kraanvogel
foto gemaakt in Artis Amsterdam 30-12-2019

Europese kraanvogel

Grus grus

De Europese kraanvogel is een imposante trekvogel met een spanwijdte tot wel 2,20 meter en een hoogte van 1,20 meter. Het verenkleed is overwegend blauwgrijs, met een opvallende zwart-witte tekening op de kop en hals, en een kale, felrode vlek op de achterkant van de kruin. Jongere vogels zijn meer bruinig van kleur en missen de kenmerkende rode vlek.

Kraanvogels broeden voornamelijk in Noord- en Noordoost-Europa, waaronder Scandinavië, Duitsland, Polen en de Baltische Staten. In de herfst trekken ze in grote groepen naar overwinteringsgebieden in Zuid-Europa (zoals Spanje en Frankrijk) en Noord-Afrika. Tijdens deze trek kunnen ze ook in Nederland en België worden waargenomen, vooral in het oosten en zuiden van het land. Ze vliegen vaak in V-formatie en maken een onmiskenbaar, trompetterend geluid.
Het onderscheid met een reiger is vooral in de vlucht duidelijk: kraanvogels vliegen met een gestrekte nek en gestrekte poten, terwijl reigers hun nek in een S-vorm intrekken. Op de grond hebben kraanvogels ook typerende, afhangende staartveren.

De Europese kraanvogel heeft momenteel de status "Niet bedreigd" volgens de IUCN Rode Lijst. Hoewel de soort over het algemeen stabiel is, blijft habitatverlies door intensieve landbouw en ontwatering van moerasgebieden een potentiële bedreiging. Lokale broedgevallen in Nederland en België nemen wel toe, wat een positieve ontwikkeling is.


Deze soort heb ik het laatst in Artis gezien en gefotografeerd op 30-12-2019.
Deze soort is ook bekend onder de naam(en) Euraziatische kraanvogel

Deze soort heb ik gezien in | Artis | Avifauna | Hoenderdaell


stap terug | terug naar overzicht